НОВИНИ

Значимост на болничните мебели: Създаване на уютна и безопасна среда за пациентите 17.10 16:27

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Още новини

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията

17.04 | 18:36

| Димитър Панев

sxc.hu

Бюрократични причини затрудняват лечението на пациенти с хемофилия при планови операции и тези спънки трябва да се отстранят. Това заяви пред Дарик в Световния ден за борба със заболяването един от най-изявените хематолози у нас проф. Тошко Личичков.

По думите му възможностите за терапия на рядкото генетично заболяване, което се изразява в проблеми с кръвосъсирването, в България са на световно ниво. Едно от най-големите предизвикателства пред съвременната медицина са опитите заболяването да бъде излекувано чрез генетични методи.

Защо хемофилията е променила световната история?

Хемофилията е типичен пример за влияние на заболяване върху световната история. Хемофилията на Царевич Алексей (син на цар Николай II и Царица Александра) е причина за злокобното влияние на царската фамилия на Распутин, който е лекувал Алексей с внушение и със забрана за прием на аспирин. Последствията са известни – двете революции и промяна в света и досега,” разказа проф. Лисичков.

Влияе ли пандемията от коронавирус върху лечението на пациентите?

Самата пандемия не утежнява ежедневния подход към заболяването. Редуцирахме контактите между пациентите и нас, а организацията на НЗОК е така направена, че по време на пандемията пациентите не е необходимо да идват в лечебното заведение, за да получават протоколи за домашно лечение през шестмесеца. Протоколите се удължават автоматично,” добави той.

Кои са предизвикателствата?

Разбира се, най-големият напредък в опита да се излекуват хемофилиите, това е генната терапия. Може да е чрез генно добавяне, тоест – вкарва се допълнително нормален ген и пациентът започва да произвежда фактора на кръвосъсирване. Последният напредък в генната терапия, засега в експериментална фаза, е генна корекция. При нея с генни ножици се отрязва мутантната част на гена и се добавя нормална. Така пациентът на практика става напълно здрав. Предизвикателството тука е високата цена. Лечението на един пациент с генна терапия е над 1 милион долара. Това е ограничението тези иновации да навлязат по-широко в практиката. В момента обаче са в напреднала фаза на клинични проучвания,” посочи още проф. Тошко Лисичков.

Цялото интервю чуйте ТУК.

Интервюто се излъчва със съдействието на "Novo Nordisk Pharma".

© 2012 - 2015 Всички права запазени.