НОВИНИ

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Още новини

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им

06.03 | 15:59

| Димитър Панев

Снимка: Дарик радио

Когато отслабваме, килограмите трябва да намаляват постепенно – с два до четири килограма на месец. Рязкото намаляване на теглото не се препоръчва, а повечето от диетите нямат достатъчна база данни за тяхната ефективност. Това обяви пред Дарик един от най-добрите ендокринолози в България проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология в Александровската болница и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския университет.

По повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме на 4 март, проф. Каменов препоръча не диети, а едно балансирано хранене.

Когато рязко се намали теглото, организмът е в една алармена реакция и се старае да направи всичко възможно, за да спре процеса на загуба на тегло,” посочи Каменов.

Той припомни, че начинът, по който вечеряме, е много важен.

При нас в България обикновено вечерното хранене е най-голямо. Обикновено то се реализира и пред телевизора. Тоест, ние не обръщаме внимание на храната, която ядем. Ние сме загубили усета да изпитваме удоволствие от храната, ние сме загубили и усета да чувстваме кога сме се нахранили. Това усещане за ситост се появява около 20 минути след началото на храненето. Ако сме яли бързо, за тези 20 минути сме погълнали твърде голямо количество храна. Ако сме яли баво, няма да е толкова голямо. Оттук е и изводът, че трябва да се храним бавно,” добави професорът.

Цялото интервю с проф. Здравко Каменов можете да чуете ТУК.

Интервюто се излъчва със съдействието на "Novo Nordisk Pharma".

© 2012 - 2015 Всички права запазени.