НОВИНИ

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Още новини

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това

31.01 | 17:08

| Димитър Панев

Снимка: УСБАЛЕ "Академик Иван Пенчев"

Оплакванията при захарния диабет тип 2, от който страдат над 90 на сто от диабетиците, настъпват прекалено късно, когато вече са налице усложнения от заболяването. Това означава, че диабетът е съществувал 5 или 10 години, обясни пред Дарик един от най-добрите ендокринолози в България проф. Цветалина Танкова, която завежда Катедра по ендокринология към Медицинския университет, както и Клиника по диабетология в ендокринологичната болница „Акад. Иван Пенчев.”

За да се открие диабетът навреме, когато ситуацията все още е обратима, но няма симптоми, е нужна профилактика, а някои пациенти биват диагностицирани случайно, по време на изследвания по друг повод, допълни Танкова.

При захарен диабет тип 2 може в продължение на години да няма никакви оплаквания и диабетът да бъде открит по друг повод. Именно затова ние трябва да търсим активно това заболяване, тъй като оплакванията настъпват късно, когато вече има усложнения. Това означава, че диабетът е съществулал 5, 10 или повече години и по повод на инфаркт, инсулт, изтръпване на краката, язва на стъпалото, увреждане на бъбреците или очите – човек търси друг тип специалист, който го насочва към изследване на кръвната захар. Тогава се вижда, че усложнението е станало повод за установяване на заболяването, но тогава вече е много късно,” каза още ендокринологът.

Професор Цветалина Танкова допълни, че съществува пряка връзка между захарния диабет и артериалната хипертония.

Проучване, оповестено по време на научния конгрес „Артериале 2020”, който се провежда в София от 31 януари до 2 февруари, показва, че всеки втори българин с лекувана хипертония е с лош контрол на кръвното си налягане. Въпреки че по-голяма част от хората у нас знаят за медицинския си проблем и се лекуват, в сравнение с тези по света те са с по-висок риск от развитието на различни хронични заболявания като сърдечно-съдови, диабет, бъбречна недостатъчност и други.

Какво не знаем за зависимостта между сърдечно-съдовите заболявания и захарния диабет и как да променим тревожните тенденции, чуйте от интервюто на Димитър Панев с проф. Цветалина Танкова ТУК.

Интервюто се излъчва със съдействието на "Novo Nordisk Pharma".

© 2012 - 2015 Всички права запазени.