НОВИНИ

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Ананиев: Средната брутна заплата на медицинските сестри за юли е между 1100 лв. и 1500 лв. 03.10 15:35

Консумацията на алкохол в Русия е намаляла с 40% 01.10 15:24

Охрана и денонощно видеонаблюдение пазят Центъра по наркомании в "Св. Анна" 01.10 15:10

Преживяемостта на мъжете с рак на гърдата у нас е с 20 на сто по-ниска 22.03 17:56

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Още новини

Стотици български родители с колективен иск срещу швейцарска тъканна банка

01.10 | 15:23

| Димитър Панев

pixabay

Заради липсата на яснота какво се случва с парите им и с генетичния материал от децата им, над 500 родители у нас завеждат колективен иск срещу българското представителство на швейцарската тъканна банка „Крио сейв”. Дадените за съхранение на стволови клетки суми не са малки, а семействата нямат информация дори за това дали взетият от децата им генетичен материал се съхранява, тъй като опитите им да се свържат с фирмата не дават резултат.

Около 500 засегнати семейства са се обединили във Фейсбук, решени да търсят правата си. По официално оповестени данни обаче дружеството съхранява тъканни проби на над 7500 двойки. Неяснотите около фирмата и дейността й са много, разказва Ани Николаева, една от майките, ползващи услугите на крио-банката.

„Аз и съпругът ми решихме да съхраним стволови клетки от пъпната връв на детето ни и сключихме договор с българското представителство. Платихме аванс в размер на 1000 лева. Останалата част от 4000 лева следва да платим след като получим обработката на взетата проба,” допълни Николаева.

„Започнахме опити да се свържем с фирмата. Оказа се, че офисите в Пловдив и Варна са закрити. На телефона на софийския офис никой не отговаряше. В крайна сметка, свързването с фирмата вече е невъзможно. Три месеца и половина нямаме информация какво се случва с генетичния материал на нашето дете и сме силно обезпокоени,” посочи още тя.

Дадените за съхранение на стволови клетки суми не са малки. А потребителите на услугата нямат информация дори за това дали взетият от децата им генетичен материал се съхранява, тъй като опитите им да се свържат с фирмата не дават резултат.

Родителите търсят помощ от редица държавни институци, но досега нямат отговор отникъде.

В случая има проблем и той е свързан с комуникацията между българското представителство на тъканната банка и швейцарското ръководство, информира Дарик д-р Асен Пачеджиев, управител на „Крио сейв” България. Той обаче бе категоричен, че родителите не трябва да се притесняват за генетичния материал, тъй като той няма начин да бъде унищожен.

Генетичният материал не е унищожен, а е транспортиран в полска тъканна банка, категоричен е д-р Пачеджиев.

„В Европейския съюз и в Швейцария потребителя го пазят три директиви за тъкани и клетки, които са транслирани в националните законодателства. И да иска някой, не може просто така да унищожи генетичен материал. Информирали сме и българските здравни власти, и полските за това, което се случва. Направи се проверка в полската тъканна банка, поляците отговориха, че материалът е транспортиран по всички стандарти и добри практики,” обясни д-р Пачеджиев.

Управителят обаче не отрече, че има проблем, довел до объркването на клиентите на българския клон на тъканната банка.

„За съжаление имаше ред постове по социални мрежи и имейли, които не бяха толкова адекватни, изпратени от централата ни в Швейцария. Може би това за някои клиенти е било объркващо. Всъщност, проблемът е комуникационен. Ние сме местен клон на „Крио сейв”, но преди всичко сме длъжни първо да се съобразяваме с местното законодателство, а след това със собственика си. Ние даваме една информация, нашият работодател дава по-различна информация. Нашата е подробна и детайлна, неговата е пожелателна и това нещо може би обърква хората,” допълни още д-р Асен Пачеджиев.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.