НОВИНИ

Преживяемостта на мъжете с рак на гърдата у нас е с 20 на сто по-ниска 22.03 17:56

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Още новини

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс

31.07 | 16:33

| Димитър Панев

Снимка: УМБАЛ Александровска

Проф. Силвия Чернинкова

Ядрено-магнитният резонанс не трябва да се спестява на пациентите, и изследвания с него трябва да се правят по-често, отколкото това се случва. Той трябва да е задължителен за всеки пациент, който има възможно увреждане на зрителния нерв или на зрителните пътища.

Това се налага, тъй като дефекти в зрението могат да се дължат на сериозни проблеми с мозъка. Проблемът е, че изследване посредством ядрено-магнитен резонанс е трудно достъпно за голяма част от болните, посочи пред Дарик един от най-добрите невролози у нас проф. Силвия Чернинкова.

Експертът, който практикува в Клиниката по неврология в Александровска болница, е на мнение, че ЯМР изследването е по-добре да се направи излишно, отколкото да се спести.

"Аз съм привърженик на концепцията, че ЯМР е по-добре да се направи в повече, отколкото - в по-малко. В медицината има много атипично протичане на заболявания. Всеки болен е индивидуален, затова магнитният резонанс не трябва да се спестява, още повече, че той представлява едно безвредно изследване. Хубаво е то да се прави в много по-голяма честота, отколкото всъщност се прави. То е трудно достъпно за голяма част от болните. Който иска да се възползва от изследването по линия на НЗОК, трябва да чака. Платеният вариант е форма в някои случаи, особено когато се отнася до спешен случай, в който трябва да се види какво има в мозъка. Така че магнитният резонанс е почти задължителен за всеки болен, който има възможно увреждане на зрителния нерв или зрителните пътища," посочи проф. Чернинкова.

Тя допълни, че изследването е задължително, ако има съмнения за тумор в мозъка или множествена склероза.

"Да не говорим, че при множествената склероза има много големи успехи в лечението, има нови препарати, които непрекъснато се променят. Това е една много динамична сфера в медицината. Затова, моето категорично мнение, е, че ядрено-магнитният резонанс е по-добре да се направи излишно, отколкото да се спести. Той е едно незаменимо в неврологичната и в неврохирургичната практика изследване," допълни проф. Чернинкова.

Цялото интервю с проф. Силвия Чернинкова можете да чуете в звуковия файл!

© 2012 - 2015 Всички права запазени.