НОВИНИ

Преживяемостта на мъжете с рак на гърдата у нас е с 20 на сто по-ниска 22.03 17:56

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Още новини

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка

06.07 | 18:30

| Ал.Гинева, Д.Панев

sxc.hu

Блокираха 62 лекарства за високо кръвно и сърдечна недостатъчност от родния пазар заради опасна съставка. Става въпрос за примес, който се класифицира като вероятно канцероген, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата. Оттам призоваха пациентите, приемащи лекарствени продукти, съдържащи валсартан, да се свържат с фармацевт и с лекуващия им лекар. На спрените 62 лекарства има осигурени над 100 заместителя, така че пациентите да не останат без хапчета. Съмнителните лекарства се отнасят за партиди,произвеждани от 2012 година до момента във фабрика в Китай.

От шест години фабриката в Китай, която произвеждате тези лекарства, е със замърсено производство. От днес 62 лекарствени продукта са спрени от продажба. Това обясни директорът на правната дирекция в Изпълнителната агенция по лекарствата Мери Пейчева:

„Агенцията по лекарствата предприе тези действия на базата на получен сигнал по системата за бързо уведомяване от Европейската агенция по лекарствата за замърсяване с примес на активното вещество валсартан, което се влага в производството на лекарствени продукти, произведено от китайски производител. Агенцията издаде заповеди за блокиране, както във всички държави-членки. Предприемаме тези действия до спиране на продажбите до ниво аптека на засегнатите лекарствени продукти. Тези действия на Агенцията по лекарствата и на лекарствените агенции от всички държани-членки са превантивни, тъй като по информация на Европейската агенция по лекарствата няма данни за реализиране на генно токсичност до настоящия момент“, посочи Пейчева.

„От информацията, която имаме, е, че методът на производство на този производител е сменен през 2012 г. В резултат на смяната на метода на производство се е получил този примес“, допълни тя.

На спрените лекарства има заместители, а пациентите трябва да се обърнат към личните си лекари:

„Блокирани са малко над 60 лекарствени продукта. Ние сме установили наличните алтернативи в позитивния лекарствен списък, които към настоящия момент са качени на нашата страница и те са над 100. Така че няма място за притеснение. Налични са достатъчно алтернативи от групата сартани, с които могат да бъдат заменени тези продукти. За спокойствие на пациентите те при първа възможност биха могли да се обърнат към лекуващия си лекар, за да им даде указания“, обясни още Мери Пейчева.

Спирането на лекарствата ще затрудни сериозно пациентите и общопрактикуващите лекари, твърдят джипита. Пред Дарик специалистът по обща медицина д-р Георги Миндов обясни, че проблемът ще настъпи, когато хората, които използват лекарства по здравна каса, трябва да ги заменят с други. Оплаквания или странични ефекти обаче при пациентите, които обслужва д-р Миндов, не са наблюдавани.

Хората, употребяващи някое от забранените лекарства за кръвно налягане, трябва да бъдат спокойни, защото заместители има, информира д-р Георги Миндов.

Фармацевти пък призоваха хората да не преустановяват приема на лекарството си за кръвно преди да се консултират със специалист. Според лекарите, предвид факта, че проблемът съществува отдавна, няма да опасно, ако хората продължат да приемат лекарствата си още няколко дни, докато им бъдат предписани алтернативи.

От Изпълнителната агенция по лекарствата не знаят колко пациенти в България приемат в момента тези лекарства, както и от 2012 година до сега колко са се лекували с тях. Чака се справка на НЗОК по случая.

СПИСЪК НА БЛОКИРАНИТЕ ЛЕКАРСТВА МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.