НОВИНИ

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Ананиев: Средната брутна заплата на медицинските сестри за юли е между 1100 лв. и 1500 лв. 03.10 15:35

Консумацията на алкохол в Русия е намаляла с 40% 01.10 15:24

Стотици български родители с колективен иск срещу швейцарска тъканна банка 01.10 15:23

Охрана и денонощно видеонаблюдение пазят Центъра по наркомании в "Св. Анна" 01.10 15:10

Още новини

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб

26.05 | 17:18

| Димитър Панев

Снимка: Дарик радио, архив

Проф. Боряна Делийска

Множество рекламирани диети са токсични за бъбрека, а диетите с месо са „безумие” за човешкия бъбрек. Всяко едно гладуване повишава нивото на пикочната киселина, която от своя страна запушва бъбрека, а болният бъбрек води до болно сърце.

Това информира Дарик един от най-добрите нефролози у нас проф. Боряна Делийска, която ръководи Клиниката по нефрология в столичната болница „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Медикът засегна и темата с често срещаните съвети, според които през лятото трябва да се пият по пет литра вода на ден. Количеството течности, което поглъщаме, трябва да е умерено, а организмът сам сигнализира, когато е жаден, допълни проф. Делийска. Бирата нефрологът определи като „течен хляб” и подчерта, че всяка течност в големи количества не е полезна за организма, включително и прясно изцедените фрешове.

"Течностите и в малки количества не са полезни, но и в големи. Много съм чела по вестниците - през лятото пийте по пет литра вода на ден. Е как едно 40-килограмово момиченце ще изпие пет литра за ден? Истината е в златната среда - пиенето на умерено количество течности. Обикновено организмът дава сигнал дали му е добре. Когато не пием, изпитваме жажда. Единствено при по-възрастните хора този център на жажда е малко потиснат. Те целенасочено трябва да бъдат подсещани да пият вода, защото забравят. Трябва умерен прием на вода и на течности, защото тараторът, супата, чаят - те са течности. Но не и да не си жаден, но да пиеш вода, защото така си чел в "чичко Google". Лекарите имаме една приказка - ако си си поставил диагнозата и си започнал лечение по "Google", не е лошо да потърсиш второ мнение - влез в "Yahoo"!," изтъкна специалистът.

"Диетите също не са много здравословни, нищо, че ги започваме с цел да отслабнем. Има болести, при които е нужна диета - ако си с диабет, не можеш да ядеш колкото искаш сладко, ако си с подагра, не можеш да прекаляваш с месо. Ако трябва обаче да отслабнеш, по-добре намали количеството храна - ядеш от всичко, но ядеш по-малки количества. Има хиляди диети, които са дори токсични за бъбрека. Има диети само от месо - това е безумие за бъбрека, дори да не ти е болен, той ще започне да боледува. Защо зорлем да си разваляме бъбреците?" попита проф. Делийска.

Цялото интервю с проф. Боряна Делийска можете да чуете в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.