НОВИНИ

Преживяемостта на мъжете с рак на гърдата у нас е с 20 на сто по-ниска 22.03 17:56

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Още новини

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла

23.05 | 15:35

| Димитър Панев

sxc.hu

След недоволството на пациенти и болнични директори, и лекарите се обявиха срещу Националната здравна карта, изготвена от ресорния министър Кирил Ананиев. Оказва се, че в документа, който има за цел да определи нуждата от болнични легла на територията на страната, в областите Стара Загора, Ямбол и Пазарджик няма да има нито едно легло за лечение на хора с урологични проблеми. Цяла Силистренска област пък е оставена без легло за ортопедични и травматологични заболявания. Новата Националната здравна карта отчита близо 6000 излишни легла, което значи, че след като тя влезе в сила, Здравната каса няма да заплаща за тях.

Здравната карта първоначално бе въведена от бившия министър Петър Москов, след което – свалена в съда и с известни корекции отново обявена от настоящото ръководство на здравното министерство. След пациенти и болнични директори обаче и Лекарският съюз подкрепи тезата, че документът е изготвен еднолично от ведомството, без да са взети предвид становищата на комисиите, изготвили областните здравни карти.

Така се оказва, че след като картата влезе в сила, няма да има урологични легла в Стара Загора, Ямбол и Пазарджик, а в Сливен, например, ще има едва едно легло за съдова хирургия. За цялата Силистренска област не се предвижда нито едно легло за лечение на ортопедични заболявания, посочват лекарите в отворено писмо до премиера, омбудсмана и здравните власти.

Лекарите подчертават, че въвеждането на въпросната здравна карта ще доведе до влошаване на качество на болничната медицинска помощ и достъпа до нея, като потърпевши ще бъдат единствено здравоосигурените лица. Друг от резултатите от приемането на документа ще бъде механично затваряне на работещи към момента клиники и отделения, тъй като Здравната каса ще спре да плаща за тях. Оказва се, че Министерство на здравеопазването е заложило толкова високи изисквания в Наредбата за пакета от здравни дейности, които се заплащат от касата, че общинските болници не са в състояние да сключат договор за изпълнението им.

В заключение от Лекарския съюз апелират документът да бъде върнат в Министерския съвет и преработен.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.