НОВИНИ

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Ананиев: Средната брутна заплата на медицинските сестри за юли е между 1100 лв. и 1500 лв. 03.10 15:35

Консумацията на алкохол в Русия е намаляла с 40% 01.10 15:24

Стотици български родители с колективен иск срещу швейцарска тъканна банка 01.10 15:23

Охрана и денонощно видеонаблюдение пазят Центъра по наркомании в "Св. Анна" 01.10 15:10

Още новини

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла

23.05 | 15:35

| Димитър Панев

sxc.hu

След недоволството на пациенти и болнични директори, и лекарите се обявиха срещу Националната здравна карта, изготвена от ресорния министър Кирил Ананиев. Оказва се, че в документа, който има за цел да определи нуждата от болнични легла на територията на страната, в областите Стара Загора, Ямбол и Пазарджик няма да има нито едно легло за лечение на хора с урологични проблеми. Цяла Силистренска област пък е оставена без легло за ортопедични и травматологични заболявания. Новата Националната здравна карта отчита близо 6000 излишни легла, което значи, че след като тя влезе в сила, Здравната каса няма да заплаща за тях.

Здравната карта първоначално бе въведена от бившия министър Петър Москов, след което – свалена в съда и с известни корекции отново обявена от настоящото ръководство на здравното министерство. След пациенти и болнични директори обаче и Лекарският съюз подкрепи тезата, че документът е изготвен еднолично от ведомството, без да са взети предвид становищата на комисиите, изготвили областните здравни карти.

Така се оказва, че след като картата влезе в сила, няма да има урологични легла в Стара Загора, Ямбол и Пазарджик, а в Сливен, например, ще има едва едно легло за съдова хирургия. За цялата Силистренска област не се предвижда нито едно легло за лечение на ортопедични заболявания, посочват лекарите в отворено писмо до премиера, омбудсмана и здравните власти.

Лекарите подчертават, че въвеждането на въпросната здравна карта ще доведе до влошаване на качество на болничната медицинска помощ и достъпа до нея, като потърпевши ще бъдат единствено здравоосигурените лица. Друг от резултатите от приемането на документа ще бъде механично затваряне на работещи към момента клиники и отделения, тъй като Здравната каса ще спре да плаща за тях. Оказва се, че Министерство на здравеопазването е заложило толкова високи изисквания в Наредбата за пакета от здравни дейности, които се заплащат от касата, че общинските болници не са в състояние да сключат договор за изпълнението им.

В заключение от Лекарския съюз апелират документът да бъде върнат в Министерския съвет и преработен.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.