НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Доц. Гриша Матеев: 30% от хората страдат от кожни алергии

11.11 | 14:27

| Лили Ангелова

снимка: Sofia Photo Agency

30% от населението страда от кожни алергии. Това съобщи в предаването „Най-добрите лекари" доц. Гриша Матеев от Александровска болница - специалист по кожни и венерически болести. Следващата седмица в цялата страна ще се проведат безплатни профилактични прегледи за кожни алергии.

 

Водещ: Във вашата биография пише, че завършвате медицина с 6:00, наистина ли не сте имал по-ниска оценка?

Доц. Матеев: Имах една петица, обаче тя беше по История на БКП, а вече в демократичните времена този изпит отпадна, така че аз игнорирах тази петица от СV-то си.

Водещ: В Александровска болница започвате кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Кои хора съветвате да се възползват от тези прегледи и как да се запишат за тях?

Доц. Матеев: В това време на синтетика, в което живеем, всеки реално може да отиде и да се провери дали не страда от някаква контактна алергия. Уточнявам, че това е алергично тестване за контактни алергии, тези, които са във външната среда. За много хора те са в производстсвото, за други са в бита и неминуемо всички опираме до различни контактни алергени. Най-малкото козметиката, която ползваме ежедневно, копчетата на джинсите ни, които са никелови, токите на часовниците, бижутата при жените и отделно производствената среда. Всеки може да отиде да се тества. Тестването ще се проведе във всички университетски кожни клиники.

Водещ: Какъв процент от българите страдат от кожни алергични заболявания?

Доц. Матеев: В България сме много зле с документирането и с базата данни за различни заболявания, защото медицинската помощ се децентрализира много. В Америка всеки лекар, когато преглежда пациент, вкарва данните в компютър и информацията се събира в така наречения Център за контрол на болестите, който е в Атланта. И всяка седмица се прави обобщаване какви пациенти идват, с какви заболявания и има представа за общата патология. В България всичко е децентрализирано, нито болниците, нито общопрактикуващите лекари са задължени някъде да дават информация. Ако се каже, че примерно в цивилизована Европа 30% от населението страда от кожни алергии, ние ще кажем, че и в България е горе- долу толкова.

Водещ: Наскоро ваши колеги съобщиха, че 3 от всеки 4 жени страдат от гъбична вагинална инфекция почти ежемесечно. Кои са най-честите причини за появата на гъбичните инфекции?

Доц. Матеев: Наистина е често това заболяване. Тези пациентки попадат както при нас, така и при гинеколозите. Но всъщност втората част от нашата специалност – венерологията се занимава точно с такива заболявания, с инфекциите по половите органи, дали предавани по полов път или възникнали спонтанно. Трябва да се отбележи, че тези гъбички живеят нормално там, жените не се заразяват и когато се създадат условия за растеж на тези гъбички, те се размножават и причиняват вече тежките оплаквания. Това може да стане в последните три месеца на бремеността, при приемане на широкоспектърни антибиотици, на орални контрацептиви – тези антибейби хапчетата, които се приемат по много причини. Може да бъде и при много жени, които поради злокачествени заболявания са подложени на химиотерапия и на радиологично облъчване. Често заболяване, има лекарства за него, лекува се успешно. Но проблемът е, че наистина когато не се премахнат условията, които го създават това заболяване, то рецидивира. Така нареченото “бяло течение” при жените не се образува само от гъбички, а и от някои други микроорганизми, от бактерии като анаеробите, т.нар. бактериална вагиноза, освен сърбежа има и неприятна миризма. Тук трябва да се направи една точна микробиологична диагностика и да се види дали става въпрос наистина за инфекция или нормално колонизиране на тази част от женските полови органи. Понякога “бялото течение” може да го има в умерена степен и при здрави жени. В никакъв случаи самолечение, в никакъв случаи влизане в аптеката и дайте ми глобули за гъбички.

Водещ: Едно от най-честите заболявания, с които вие се сблъсквате, е псориазисът. Какви са възможностите за лечение на това заболяване?

Доц. Матеев: Псориазисът е едно хронично заболяване, което не е известно сред населението като масово заболяване, но всъщност то ангажира доста хора. От псориазис са болни между 2 и 4% от населението на европейските страни. Колкото по на север се намира една държава, толкова по-често се среща това заболяване, но за съжаление хората не го познават. Пациентите, които боледуват от това заболяване, са изложени на ежедневни стресове поради неразбиране на състянието им от околните хора. Всеки мисли, че става ли въпрос за кожно заболяване, то непременно е заразно и има опасност да ги прихване от този болен човек, а всъщност това не е така. Псориазисът е в известна степен наследствено заболяване, то може да се провокира от много фактори на околната среда като стреса, приемане на някои медикаменти, но така или иначе веднъж развил се, той си остава за цял живот. В цял свят псориазисът е едно хронично-рецидивиращо заболяване. Понякога пациентите, които имат възможност, ме питат: “Кажи къде да отида да се оправя веднъж завинаги”. Но така са много от заболяванията в медицината. Проблемът на тези хора е, че те са с едни плаки, които са червени, понякога дебели, които са покрити с люспи. И тези хора трудно се адаптират социално в средата, в която работят или живеят. Разбира се, дерматологията прави много за такива пациенти, те влизат в ремисии, ние ги оправяме, но то е едно рецидивиращо заболяване, никой не може да каже кога ще се яви следващият рецидив. В последните години в лечението на това заболяване влезе една съвсем нова група лекарства, които са едни мощни инхибитори на различни звена на патогенезата на заболяването, това са т.нар. биологични препарати. Трябва обаче да се знае, че годишният курс при лечение с тези препарати е около 20-30 хил. лв. Те могат да се платят от пациентите от една страна. От друга съществуват т. нар. клинични проучвания, в които могат безплатно да се включат. Има и известна бройка, които са отпуснати от министерството. Прави се по една инжекция примерно на седмица и пациентът си ходи цяла година здрав, той не се маже, не се къпе. Животът на болния от псориазис е много тежък. Той трябва да стане един час преди другите хора, за да се намаже с лекарство, да се изкъпе, да отиде евентуално в някоя кожна клиника, да си проведе облъчването с ултравиолетови лъчи и след това да отиде на работа. Вечерта се съблича, наново се изкъпва, намазва се с някакъв крем или лекарство. Той трябва да има два часа повече от другите хора, за да живее нормално техния живот. И за тях не е безразлично, че ще си направят една инжекция и ще ходят така. Това са лекарства, които имат своите тежки странични ефекти и те са за един сравнително малък брой пациенти, при които възможностите на другите терапевтични методи са изчерпани.

Водещ: Ако вие имахте властта да промените здравната система в България, какво щеше да е първото нещо, което щяхте да направите?

Доц. Матеев: Много труден е достъпът на масовия пациент до висококвалифицираната здравна помощ. Наистина в България има чудесни специалисти на световно ниво, до които достъпът не е толкова лесен, обаче това е в цял свят. Трябва да бъдем откровени и да кажем, че в цял свят достъпът до висококвалифициран специалист струва много пари.

Цялото интервю с доц. Матеев може да чуете в прикачения звуков файл.

 

© 2012 - 2015 Всички права запазени.