НОВИНИ

Значимост на болничните мебели: Създаване на уютна и безопасна среда за пациентите 17.10 16:27

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Още новини

Д-р Васил Кьосев: Добре ще е болниците да имат бюджети за специализации в чужбина

05.10 | 15:43

| Пролет Велкова

Sofia Photo Agency

Болниците трябва да имат бюджети за специализации в чужбина, коментира д-р Васил Кьосев пред водещата Пролет Велкова. Той е един от най- добрите млади специалисти в класацията на Дарик радио “Най- добрите лекари в София”, хирург във ВМА.

 

Водещ: Как се почувствахте, когато разбрахте, че вашите колеги са ви подредили в редичката на най-добрите млади лекари?

Д-р Кьосев: За мен беше изненада, тъй като изследването беше анонимно. Всеки един колега сам определя кого да посочи. Приех го с емоция. Имаше и сбирка зад “Св. Александър Невски”, ходихме официално, там приехме поздравления и от министърката, и от лекарския съюз.

Водещ: Д-р Васил Кьосев е специализирал в Испания, в Белгия. На колко години сте?

Д-р Кьосев: Тази година ще направя 38 г.

Водещ: Разкажете за пътя си – през специализациите, израстването…

Д-р Кьосев: Израстването в медицината като професионалист и утвърждаването в нея е свързано с един дългогодишен път на усилия от страна на конкретната личност, свързано е с изучаване на медицина 6 години, свързано е със специализация – 5 години, човек трябва да придобие опит, рутина в работата. Ако направим груба сметка, някъде към 40 години човек започва да е специалист, ако е вървял в правилната посока. За съжаление има колеги, които никога не достигат до това ниво. В тази възраст вече лекарят се чувства полезен за колегите си.

Водещ: Как осъществихте специализациите в Испания и Белгия?

Д-р Кьосев: Занимавам се с трансанална ендоскопска микрохирургия. Това е хирургия на естествените отвори. За да извършим интервенция върху пациента, да отстраним някаква част от дебелото черво, ние използваме естествени отвори, не нарушаваме цялоста на тялото, не режем. Революционен метод е и отскоро се развива в световен мащаб. Преди 20 години от Германия тръгва методът, нашата академия закупи апарата преди 6-7 години.

Водещ: На друго място в България прилага ли се този метод?

Д-р Кьосев: Доколкото знам в Първа градска болница в София има същата апаратура и там се работи с нея. Аз работя активно с този метод от 2-3 години и чувствах необходимост да се усъвършенствам и да получа опит от колегите от Западна Европа. Миналата година имаше организиран курс в Испания. Там имат много хубав експериментален център. Ръководителите на курса бяха от Германия, а те са пионери в този тип хирургия. Там бяхме една седмица и ни показаха доста интересни неща, основни насоки в методиката.

Водещ: Върнахте ли се по-полезен за своите пациенти?

Д-р Кьосев: Да, мисля че имаше голям ефект от обучението. Още повече, че курсистите, които бяхме почти от цял свят събрани, можехме да обменяме опит помежду си. Лекторите бяха от Германия, а курсистите от цял свят – от Австралия, от Латинска Америка.

Водещ: Кой ви плати тази специализация?

Д-р Кьосев: За тази специализация, за съжаление, ме спонсорираха от фармацевтична фирма.

Водещ: А защо за съжаление?

Д-р Кьосев: Може би е добре, ако болницата разполага с конкретен ресурс от средства за своите специалисти и тя лично преценява…

Водещ: Да, тук само обръщам внимание на факта, че работите в една от най-богатите болници. А това, че ви спонсорира фармацевтична фирма, ангажира ли ви с нещо?

Д-р Кьосев: Не, не. Нямам никакъв ангажимент, но винаги може да седи някакво съмнение. Винаги може да се говори, да се кажат много неща. На Запад, доколкото знам, самите болници си имат такова перо от бюджета, с което стимулират и развиват своите кадри.

Водещ: Общо взето излиза, че ако няма инициатива отделният лекар да се развие, да научи, да отиде да види как, къде се прави…

Д-р Кьосев: Болниците нямат ресурс. Всеки търси начини да се специализира, да се развива. Пак казвам, че трябва да има подкрепа, човек сам нищо не може да направи.

Водещ: Трудно ли е финансово, докато станеш добър лекар?

Д-р Кьосев: Аз специализирах по старата система, когато работиш като лекар, взимаш си заплатата и специализираш това, за което си утвърден. За мен нямаше някаква разлика дали работя в момента или съм на курс и специализирам. Като мина определеният брой месеци, се явих на изпит за специалност и взех специалност. Сега, доколкото знам, е променена системата, не съм се интересувал в подробности, но от по- младите колеги чувам, че са ограничени местата за различните видове специалисти.

Водещ: Това не го разбирам, нали постоянно чуваме че не достигат лекари в България?

Д-р Кьосев: Не знам точно на какъв принцип се определят, защото в деканата си има такъв отдел за следдипломно обучение и там всяка година се организират конкурси за зачисляване за специализация. Човек ако иска да специализира, кандидатства там, в този отдел и те отпускат бройките.

Водещ: Защо решихте да останете да работите в България?

Д-р Кьосев: На този етап съм удовлетворен от професията си, от работата си, условията, които създава нашата болница. Имаме много пациенти, възможност за развитие, за осъвършенстване, да развивам методиката, с която се занимавам. Наистина много мои колеги и приятели през последните години емигрираха със семействата си в чужбина. Една от основните причини, поради които те го правят – това е обезпечеността, която им се създава в западните страни.

Водещ: Къде отидоха?

Д-р Кьосев: В Англия, Германия, Швеция и Белгия.

Цялото интервю с доктор Кьосев може да чуете в звуковия файл.

 

© 2012 - 2015 Всички права запазени.