НОВИНИ

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Още новини

Родители на недоносени деца настояват за създаването на единен регистър

12.12 | 11:02

| Димитър Панев

Dariknews.bg, архив

Линейка, оборудвана за транспорт на недоносени деца, поискаха родители и пациентски организации. В петиция, събрала подписите на над 10 000 души, днес от Фондация „Нашите недоносени деца” внесоха в Здравното министерство 10 мерки за уеднаквяване на българските стандарти за недоносени деца с европейските.

Родителите настояват за подобряване на медицинската апаратура, тъй като някои болници все още използвали 20-годишни кувьози. Сред исканията са по-добра психологична подкрепа за семействата, в които има недоносено дете, както и създаването на регистър на преждевременно родените малчугани.

„Петицията беше в подкрепа на недоносените деца и уеднаквяване на българските и европейските стандарти. Това, което ние искахме, са по-добри грижи за недоносените деца, достъп на родителите до отделенията, достатъчно информация за родителите. Десет искания, които максимално ни доближават до европейските стандарти”, заяви председателят на фондацията Нина Николова.

„Това, което мисля, че е най-належащо в момента, е липсата на медицински кадри, т.е. на неонатолози. Повечето лекари, за съжаление, са застаряващи. Голям проблем е амортизираната медицинска техника, с която работят. От лекари знам, че има болници, в които работят с 20-30-годшини кувиози и дори нямат хубав транспортен кувиоз. Тези високорискови деца, които се раждат към края на 6-7 месец, при тях, ако едно транспортиране не е направено висококачествено, с линейка, която е оборудвана, то може да не стигнат до дадената точка”, посочи тя.

„Изключително важна е психологическата подкрепа на тези семейства. От няколко години се борим и да се направи специален регистър на недоносените деца. Много са предпоставките, за които все още не се случват нещата, но ако се направи този единен регистър и се направи оборудването, за да могат да работят с този регистър, рано или късно ще станат нещата”, заяви още Николова.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.