НОВИНИ

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Още новини

71% от децата у нас имат поне по 4 кариеса

21.10 | 17:53

| Димитър Панев

Getty Images

71% от българските деца, на възраст между пет и шест години, имат поне по четири кариеса. Над 30% от малчуганите пък не полагат никаква грижа за устата си. Това съобщават от Сдружението на българските зъболекари, откъдето допълват, че европейско проучване поставяло българските деца сред последните в Стария континент по отношение на здравето на зъбите.

От сдружението предлагат 105-те милиона лева, които държавата заделя за зъболечение годишно, да бъдат насочени изцяло към децата, учениците и социално слабите, така че тяхното посещение при зъболекаря да бъде абсолютно безплатно.

По препоръка на Световната здравна организация 80% от децата, на възраст между пет и шест години, трябва да са без кариес. При нас обаче е точно обратното, коментира д-р Венцислав Стоев, председател на Сдружението на българските зъболекари.

„В момента българските деца са с най-развалени зъби според европейско проучване. Оказа се, че над 30% от малчуганите не са полагали никаква грижа за устата си. Липсата на ежегодни профилактични прегледи и нехайност от страна на родителите, доста често се излагат малчуганите на риск. От друга страна средствата, които се използват за орално здраве в България, като процент от Брутния вътрешен продукт, в момента са 0,18%”, обясни д-р Стоев.

Този процент е крайно недостатъчен и не покрива почти нищо, припомня д-р Георги Цалов, зам.-председател на организацията. „Здравната каса предлага да ги усвоим срещу нищо. Предлага се преглед, вадене на зъб или лечение с амалгама. Н знам някои да си прави амалгамени пломби в последните 20 години, значи практически това, което се предлага не е използваемо”, обясни той.

„Ние предлагаме тези пари да се прехвърлят изцяло към хората, които имат нужда. Това са децата и учениците, цялостното им лечение, не само тези четири дейности, а всичко, което имат в устата, включително и профилактични прегледи”, заяви още д-р Цалов.

През този и следващия месец от сдружението инициират информационна кампания по отношение на денталното здраве. Тя ще обхване 90 детски градини в 20 града в страната и цели да създаде у малчугани и родители правилни и редовни навици за устна хигиена още от появата на първия млечен зъб.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.