НОВИНИ

Значимост на болничните мебели: Създаване на уютна и безопасна среда за пациентите 17.10 16:27

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Още новини

Д-р Деница Денчева: Ако продължаваме със здравеопазването в същия дух, ще стане пълна катастрофа

12.08 | 10:27

| Димитър Панев

Dariknews.bg

Д-р Деница Денчева

„Джипитата са невероятна грешка на българското здравеопазване. Амбулаторното лекуване на хората ни връща столетия назад в система, която англичаните са използвали преди век и половина.”

„Кашлица, която въпреки лечението продължава месец или два, налага нуждата от бронхоскопия.”

„Когато има пневмония, българинът често смята, че е настинал и си се лекува сам. В случай, че се влоши, той отива при личния си лекар, който обаче не прави задължителната снимка на белите дробове.”

При българина няма никаква профилактика по отношение на здравето, а в цялата ни здравна система липсва всякаква профилактивна насоченост. Това твърди един от най-добрите специалисти по пневмология и фтизиатрия д-р Деница Денчева, която е част от Отделението по вътрешни болести към столичната 5-а МБАЛ. За предаването „Най-добрите лекари” специалистът подчерта, че при от друга страна личните ни лекари често игнорират някои важни правила и работят на парче, тъй като не може едно джипи, което има над 2000 души, да обхване пълноценно всичките.

„Обикновено, когато има пневмония, българинът смята, че е настинал и си се лекува сам. Като се влоши, отива при джипито, което не прави задължителната за белодробните болести снимка, и така нещата се влошават и пациентите стигат до нас, в болницата. При българина няма никаква профилактика, а при нашето здравеопазване липсва всякаква профилактивна насоченост. За тези неща си има причини, всички ги знаем, но тези, които трябва да вземат някакви мерки, ги заобикалят, затварят си очите. Това са и причините, примерно, ракът на белия дроб да се открива толкова късно. Едно време имаше профилактика в замърсени, вредни производства. По този начин се откриваха туберкулоза, рак , сега това нещо го няма. Човекът като стане съвсем зле, някой се сеща да му направи снимка и цъфва вече огромният тумор. Но принципно, белодробният рак се открива много трудно и доста късно, дори човек да вземе мерки и да направи снимка, не винаги се вижда той в първоначалния си вариант на рентгенова снимка,” посочи специалистът.

За пушаческата кашлица докторът добави, че я има обикновено сутрин. Ако тя обаче е упорита, продължава през целия ден, с много храчки, и е необичайна за един пушач, трябва да й се обърне внимание, защото много често тази хронифицирала кашлица може да е израз на белодробен карцином. При тези случаи специалистът посочва едно правило – при кашлица, която въпреки лечението продължава месец, два, да се прави бронхоскопия, за да се види какво става там.

„Хроничната обструктивна белодробна болест също ще става все по-притеснителна с нарастване на замърсеността, на тютюнопушенето, на недобре лекуваните белодробни инфекции, на неглижирането от страна на хората на собственото им здраве, ненавременно лечение поради различни социални причини, най-вече отсъствие от работа, липса на пари и тн. Какво може да направи пациентът за белодробното си здраве? Най- добре е да спре да пуши. Прави впечатление, че все по-млади и по-малки деца пушат, много момичета също. Страшно ни е замърсен въздухът, това е другата сериозна причина за рака на белите дробове. Всичко е относително,” казва още д-р Деница Денчева.

Тя добавя, че прекалената употреба на антибиотици я има при всички, но при малките деца тя е непростима.

„Тя води до алергизиране още в ранна детска възраст, води до щамове, които не реагират на антибиотици и стават нечувствителни, резистентността нараства изключително много. И действително ако тези джипита не се замислят малко, но не знам кой как може да ги накара, ние ще станем... не знам какво. Антибиотик винаги трябва да се изписва след някакво микробиологично изследване, ако не трябва да се започне бърза и спешна антибиотична терапия. В никакъв случай на сляпо, така както правят джипитата и на всичкото отгоре започват с неподходящи антибиотици. Има си правила, които трябва да се следват, а те абсолютно ги игнорират. Някак си се работи на парче, защото не може едно джипи, което има над 2000 души, да ги обхване. Това е нечовешко и невъзможно. След като десет баби ти висят, за да им измериш кръвното, как да обърнеш внимание на другите хора. Джипитата са невероятна грешка на българското здравеопазване. Това е връщане столетия назад в този начин на лекуване на хората амбулаторно. Това е английската система отпреди век и половина, ние се върнахме век и половина назад, незнайно защо някой реши на направи така,” подчертава един от най-добрите специалисти по пневмология и фтизиатрия.

Относно родното здравеопазване, специалистът добавя:

„Ако продължаваме в същия дух, това ще бъде пълна катастрофа. Ние го виждаме всички, които работим, на гърба на пациентите е същото бреме. Аз не знам кой може да дойде, с вълшебна пръчица няма да стане, но поне нещо трябва да се започне. От 1989-а година насам колко здравни министри се смениха и какво - работеше се на парче, без някаква ясно тенденция за развитието на здравеопазването. Не може така. Първо избягаха много млади лекари, останахме ние, които скоро би трябвало или да умрем, или да се пенсионираме , и няма кой да лекува този народ. Няма значение в коя специалност. Навсякъде заплащането ниско, условията на труд безобразни, без никаква ясна мисъл за развитието въобще на нещо. Дефицит в това, в онова, болницата няма пари да плати за поддръжка. Е, няма пари! Направиха болниците търговски дружества, е, що за идиотщина е това. Ние не произвеждаме, всъщност, ние произвеждаме здраве, но то не е материално производство. Във всяка държава тези неща се дотират. За мен Здравната каса е абсолютна пирамида, абсолютна грешка. Не съм оптимист,” завършва д-р Деница Денчева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
© 2012 - 2015 Всички права запазени.