НОВИНИ

Значимост на болничните мебели: Създаване на уютна и безопасна среда за пациентите 17.10 16:27

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Още новини

Център за имунен дефицит ще отвори врати у нас

22.04 | 17:44

| Димитър Панев

sxc.hu

Почти 10 години по-късно отколкото трябва се диагностицират пациенти с вроден имунен дефицит в България. Това изтъкнаха специалисти от столичната Александровска болница в Световната седмица, посветена на наследствените заболявания на имунната система. Обединени под името имунен дефицит, те биват над 250 вида, а към момента от тях у нас страдат 126 души. Ако не се потърси лечение навреме, този тип заболявания може да доведат до тежки инфекции и до фатален край. Очаква се до два месеца в лечебното заведение да заработи един от първите за Източна Европа центрове за имунен дефицит. В него се предвижда да се провежда обучение на лекари и пациенти във връзка с особеностите на болестта.

Един на всеки 2000 у нас страда от имунен дефицит, за лечението, на който вече има отделна клинична пътека, подчерта проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по имунология в столичната болница.

„Има известни разлики при симптомите при деца и възрастни, но в най-общ порядък се получават различни инфекции, или има повече от три пневмонии за година при възрастен, повече от две при дете. Много често тези заболявания ги откриваме по повод на техните усложнения. Нашата цел е да ги диагностицирам преди да дадат тези усложнения”, обясни проф. Елисавета Наумова.

Специалистите са единодушни, че трябва да се обръща повече внимание на децата. В много случаи родителите се успокоявали с това, че малчуганите е нормално да боледуват и по този начин неглижирали заболяването.

„Пред нас стои предизвикателството да обединим усилията си и да информираме обществото”, уточни професорът.

Разкриването на Функционалния експертен център за обучение и подобряване на диагностиката на заболяването ще допринесе за информираността на обществото, смята проф. Наумова. Сумата, налична за изграждането му, вече е събрана, а за място е избрана Клиниката по имунология в Александровската болница.

От 22 до 29 април в Александровската болница ще се проведат безплатни консултации на пациенти със съмнение за вроден имунен дефицит. Всеки желаещ може да се възползва от инициативата, като за целта няма да се изискват направления. Прегледите се осъществяват по повод Световната седмица за борба със заболяването, а предварителното записване за тях се извършва на тел. 02/9230 322.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.