НОВИНИ

Значимост на болничните мебели: Създаване на уютна и безопасна среда за пациентите 17.10 16:27

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Още новини

Доц. Иван Стайков: Първите четири часа и половина след инсулт са най-важни за лечението му

22.02 | 14:09

| Димитър Панев

sxc.hu, Julia Freeman-Woolpert

Ниските температури увеличават риска от мозъчен инсулт, а чаша червено вино на ден го намалява

Ниските температури увеличават риска от инсулт, тъй като водят до нарушаване на мозъчното кръвообращение. Особено опасни могат да бъдат студовете при хора, на възраст над 65 години. Това разказа пред Дарик един от най-добрите специалисти по нервни болести в България доц. Иван Стайков. Специалистът, който ръководи Клиниката по неврология към столичната болница „Токуда", е убеден, че занижената консумация на плодове и зеленчуци също води до повишаване на честотата на исхемичните мозъчни инсулти, които представляват до 85% от всички мозъчни инсулти.

В интервю за предаването „Най-добрите лекари" доц. Стайков посочи, че първите признаци за остро нарушение на мозъчното кръвообращение, които могат да ни подскажат за опасността от инсулт, са внезапното изтръпване на крак или ръка или внезапното нарушение на говора. Сред първите явления на един инсулт са и нарушението на равновесието и координацията. „В случай, че подобни симптоми бъдат констатирани, трябва незабавно да се потърси спешна медицинска помощ, тъй като първите 4 часа и половина след инсулта са най-важни и именно в тях трябва да се започне необходимото лечение," съветва специалистът.

Според международните експерти 80 % от рисковете за инсулт биха могли да бъдат предотвратени. Основна предпоставка за появата на мозъчен удар остава високото кръвно налягане, при покачването на което с 20 мм., рискът от инсулт се удвоява. Другият сериозен рисков фактор, който увеличава опасността от инсулт с между 1,7 и 2,7 пъти, е захарният диабет. Друг фактор е тютюнопушенето, твърди доц. Иван Стайков. Според него е доказано, че още в първата година след отказването на цигарите, рискът от инсулт намалява наполовина. Още една предпоставка, която за съжаление увеличава до 5 пъти опасността от мозъчен инсулт, е предсърдното мъждене, което представлява стесняване на сънните артерии.

Положителен ефект върху превенцията от инсулти оказва физическата активност, която удължава живота и понижава холестерола. Освен нея, добре се отразява и употребата на много малки количества алкохол. „Червено вино, например, в много малки дози има също известен ефект върху превенцията от исхемични инсулти. Говорим обаче за съвсем малка доза - едно питие дневно за жени, до две питиета на ден за мъже. Това се равнява горе долу на 330 мл. бира или 140 мл. вино, като за червеното вино вече е доказано действително, че има ефект," посочва доц. Иван Стайков.

85 са видовете нарушения на съня. Една от най-често срещаните форми на безсънието е психофизиологичната, която обикновено е следствие от стрес, психологически натиск или преживяна травма. Често безсъние настъпва, в следствие на недобра хигиена на съня - лягане и ставане по различно време, спор преди заспиване, употреба на алкохол. Всички прояви на безсъние обаче доста често са свързани със състояние на депресия или на тревожност. Често те влияят върху концентрацията през деня, както и върху възможностите за запаметяване. Една добра хигиена на съня трябва да включва лягане и ставане в определено време, независимо дали е почивен ден или делник, тъй като това е много важно за биологичния човешки часовник. Препоръчва се избягване на консумация на тежки храни или на спортуване поне три часа преди сън. Стаята, в която се спи, от друга страна трябва да бъде пригодена за сън - в нея не трябва да се работи, нито да се гледа телевизор, нито да се използва компютър, нито да се чете книга.

„Ние казваме на нашите пациенти, ако не могат да заспят в рамките на 15 - 20 минути, да не се въртят в леглото, а да станат и да отидат в хола или в кухнята. Там да погледат някое неангажиращо телевизионно предаване или да прочетат нещо неангажиращо. Понякога действа добре топла чаша мляко с една лъжица мед. И нека, чак след като им се приспи, тогава да се върнат в спалнята," допълни още специалистът по нервни болести.

Цялото интервю с доц. Иван Стайков можете да чуете в звуковия файл.

 

© 2012 - 2015 Всички права запазени.