НОВИНИ

Проф. Ковачев: Все повече са хората с репродуктивни проблеми 28.03 16:33

Проф. Николай Габровски: Спецификата на "Пирогов" трудно върви с финансова ефективност 26.03 15:39

Спират операции на деца в чужбина заради неплатени сметки 26.03 15:16

Прокуратурата влиза в „Пирогов“ и още няколко болници в страната 16.03 17:47

Проф. Иван Стайков: С нарушения на съня се е сблъсквал всеки трети пълнолетен 16.03 17:42

Д-р Петър Грибнев: Комуникацията между българския хирург и неговия пациент се подобри 09.03 21:04

Лекарствената терапия заема ¼ от разходите на здравната каса 28.02 12:44

От септември НЗОК покрива зъбните протези за възрастни хора 28.02 12:40

БЛС: Задълженията на НЗОК към чужди каси крият рискове от здравна катастрофа 22.02 18:36

Д-р Радка Масларска: Родителите не трябва да носят вина за недоносеността на децата си 20.02 19:27

Още новини

Проф. Златислав Стоянов: Смяната на часовото време ни коства седмица за адаптация

11.10 | 17:28

| Наталия Господинова

Снимка: Дарик радио, архив

Древногръцка мярка за умерена употреба на вино: Първата чаша е за здраве, втората е за настороение и любов, а третата за сън. Следващите водят до разпра, кавга и стража.

Всеки организъм е индивидуален и му е необходим различен период от време за адаптация при смяна на часовото време. Това заяви във варненския ефир на Дарик проф. д-р Златислав Стоянов – ръководител на Катедрата по физиология и патофизиология в Медицинския университет. По негови думи изкуствената промяна влияе на физиологията, тъй като тялото ни предпочита да живее в постоянство. Когато ритъмът се нарушава, организмът изпитва дискомфорт и са нужни от 3-4 дни до седмица, за да се адаптира.

Същото се случва и ако летим и сменяме часови зони. Отново ще ни трябват няколко дни, за да преодолеем състоянието, посочи специалистът. Особено трудна е адаптацията, ако се лети на изток. Биологичният часовник на всеки индивид се приспособява различно, но винаги трябва време за пренастройка. Проф. Стоянов обясни образно дискомфорта при смяна на часовото време, като даде пример с акробат, който върти много обръчи в определен ритъм - ако ритъмът само на един се промени, всички обръчи рухват.

Чаша червено вино на ден е добра доза и дори е полезна за организма, каза още проф. Стоянов. Той цитира дори италианско проучване, обхванало 18 000 души, според което рискът от деменция и развиване на Алцхаймер е по-нисък при мъжете, консумирали до литър вино на ден, а при жените - до половин.

Професорът цитира и древногръцката мярка за умерена употреба:

„Първата чаша е за здраве, втората е за настороение и любов, а третата за сън. Следващите водят до разпра, кавга и стража”.

По негови думи средната продължителност на живота нараства в световен план между 17 и 30%, увеличава се и качеството му.

„Ние се стремим към вечна младост, но истината е, че няма да я постигнем. Трябва да използваме капацитета на нашите гени и биологична предопределеност, за да живеем максимално дълго и пълноценно”, смята професорът.

За някои терапевтични цели организмът се охлажда, но е в сферата на фантастиката, че човек може да се замрази и след години да се съживи, добави той.

Проф. Стоянов коментира и леворъките, които са обект на неговата докторска дисертация. При левичарите не само не може да се говори за аномалия, в някои отношения те дори са по-добри от останалите, твърди д-р Стоянов.

„Това е измерение от асиметрията на мозъчните функции. Имаме функционални асиметрии на ръцете, краката, очите, ушите. Леворъките хора не само не са аномалия, това е богатството на разнообразието на природата. И леворъките и десноръките имат своето богатство, но леворъките са по-добри в някои дейности. Те са по-креативни, което се дължи на ползването на капацитета на дясното полукълбо на мозъка. Те са по-образни, с математическо мислене. Жените имат по-висока вербална експресивност, тъй като при тях е изразена левостранната асиметрия”, коментира специалистът.

Приучаването да се борави с дясната ръка при децата може да доведе до неврози и емоционални разстройства, добави професорът.

Целият разговор с проф. Златислав Стоянов е в прикаченото аудио.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.