НОВИНИ

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Проф. Елисавета Наумова: Не се самолекувайте с имуностимулатори 03.05 15:22

Все повече интелигентни родители не имунизират децата си 25.04 18:26

Жена почина в болница, защото не успя да доплати за лечението си 25.04 17:33

За няколко живота повече... 20.04 18:30

Проф. Ковачев: Все повече са хората с репродуктивни проблеми 28.03 16:33

Проф. Николай Габровски: Спецификата на "Пирогов" трудно върви с финансова ефективност 26.03 15:39

Спират операции на деца в чужбина заради неплатени сметки 26.03 15:16

Прокуратурата влиза в „Пирогов“ и още няколко болници в страната 16.03 17:47

Още новини

Доц. Андрей Андреев: Почти всеки може да се подложи на лазерна корекция на зрението

17.06 | 09:17

| Лили Ангелова

Личен архив

Лазерната корекция на зрението е възможна при далекогледство до плюс 5 диоптъра и при късогледство минус 8-10 диоптъра. Това каза в предаването „Най-добрите лекари“ доц. Андрей Андреев, началник на Очна клиника в Транспортна болница. Операцията за сваляне на очилата е възможна, ако изследванията покажат, че статусът на окото, дебелината на роговицата и състоянието на другите структури на окото я позволяват и ако пациентът е навършил 18 години. Ето какво още каза доц. Андреев пред водещата Лили Ангелова:

Водещ: Доц Андреев, в предварителния ни разговор ми казахте, че окото е Божие творение, изключително съвършено. С вашия дългогодишен опит все още ли се изненадвате от възможностите на окото?

Доц. Андреев: Аз наистина мисля така. Преди около 3 века самият Чарлз Дарвин в книгата си „Произходът на видовете“, когато е започнал да изучава съвършенството на окото, функциите му, сам е стигнал до извода, че този орган, със своите неподозирани и невероятни възможности, не е само резултат на естествения подбор и на борбата между видовете, а може би има и Божи пръст в неговото създаване. Няма все още физически уред, който да наподобява и да има възможностите и съвършенството на окото. В съвременния живот повече от 95% от информацията ние възприемаме с очите.

Водещ: Несъмнено лазерната корекция на зрението е едно от огромните постижения на медицината. Всеки пациент ли обаче с далекогледство, късогледство или астигматизъм може да се подложи на тази процедура?

Доц. Андреев: Лазерната корекция действително е от големите постижения в офталмологията. Ако приемем, че нормалната функция на окото е човек да може да брои пръсти от 100 м., някои птици като сокола имат много по-остро зрение. Соколът, който се рее в облаците на 2-3 км височина, е способен със своето зрение да види мишката и да се спусне да я хване. Той вижда 4-5 пъти по-силно от човека. Благодарение на лазерната корекция, ние можем да се доближим до зрителните способности на сокола. Но Господ е дал на хората въображение. Дали ще бъдем по-щастливи, ако виждаме така, както виждат птиците? По отношение на въпроса ви, по-принцип отговорът е „да“, би могло да се направи лазерна корекция на почти всяка зрителна аномалия. Но за да се стигне до това решение дали ще се прави лазерна корекция, коя корекция и как ще се коригира зрението, е необходимо да се събере много информация за статуса на окото.

Водещ: До какъв диоптър можете да решите изцяло проблема и пациентът да няма нужда от очила?

Доц. Андреев: Всичко зависи от лазера, който ще се използва, от състоянието на пациента. Като цяло бихме могли да кажем, при далекогледство до плюс 5 диоптъра, при късогледство минус 8-10 диоптъра. Това е, ако всички резултати покажат, че статусът на окото, дебелината на роговицата и състоянието на другите структури на окото позволяват и ще бъде безопасно за пациента и за неговите очи.

Водещ: След като е напревена успешно лазерната корекция, има ли риск отново да се повишат диоптрите например?

Доц. Андреев: В много малък процент от случаите може да се възвърнат същите диоптри, които са били преди лазерната корекция. Това е минимален процент, тогава когато развитието на късогледството продължава и след лазерната корекция. Ето защо едно от условията за лазерна корекция е, че трябва да е спряло развитието на късогледството. Ето защо имаме и възрастови граници на тази корекция, въпреки че и те са много относителни. Смята се, че когато организмът не е завършил своето развитие, тоест от 18 години нататък, се прави лазерна корекция. В много редки случаи може и по-рано. В някои държави тази граница е 21 години.

Водещ: Какво усеща пациентът по време на процедурата?

Доц. Андреев: Пациентът не усеща болка. Самата процедура е много приятна, защото става дума за една висша технология, при която лазерът със своя удар изпарява определени микрони от повърхността на роговицата. Процедурата се извършва в амбулаторни условия, при капкова анестезия. Пациентът трябва да следи определена точка по време на процедурата.

Водещ: Все още битува мнението, че въпреки високите технологии лазерът крие риск от ослепяване. Какво бихте казал на хората с подобни притеснения?

Доц. Андреев: Едно от условията е пациентът да бъде запознат с цялата процедура и накрая подписва информационно съгласие за това кое и как ще се случи, какви са рисковете. Във всяка човешка дейност има минимален риск. Аз се шегувам, че човек и маникюр да си прави, има риск, камо ли, колкото и високотехнологични да са лазерните процедури, операция на очите. Така че минимален риск винаги има, риск от възпаления, от някаква реакция, но риск от тотално ослепяване от тази процедура е абсолютно невъзможен. Това е едно от най-малко рисковите и безопасни процедури.

Водещ: В България обаче има много клиники, в които се прилага тази техника. Всяка една от тях рекламира, че има най-хубавата, най-новата апаратура. Как пациентът правилно да се ориентира къде да се подложи на лазерна операция?

Доц. Андреев: Това е интересен въпрос, който аз бих го разширил за съвременното състояние на нашата работа. Медицината, като че ли и не само в България, стана бизнес. Ние всички се стремим да присъстваме в специализираните сайтове, да имаме собствена страница, да бъдем в устата на масмедиите, да градим нашия имидж. Едва ли тази дума е най-правилна за медицината. В медицината има една друга думичка- репутация, която се поддържа от броя на пациентите, които са добре лекувани. Ние всички в един момент сме пациенти и когато аз имам някакъв здравен проблем, не мисля за клиника, която има най-добра апаратура, аз мисля за човека, за лекаря, когото бих искал да срещна, да го погледна в очите и да му се доверя.

Водещ: Едно от най-честите заболявания, с които се срещате, е катарактата, по-известна като перде на окото. Вярно ли е, че болестта засяга все по-често и по-младите хора?

Доц. Андреев: Да, има едно подмладяване на катарактата. Ние трудно можем да кажем от какво зависи това. Адекватният дразнител на окото е слънчевата светлина, а ние постоянно живеем в затворени помещения, при изкуствено осветление, сред тютюнев дим. Много са причините, които са сочени за виновник за това подмладяване на катарактата, но една единствена причина не може да се назове. В момента операцията от катаракта е една от най-често срещаните процедури като бройка и една от най-успешните в медицината.

Водещ: Твърде много хора страдат от катаракта, поема ли се лечението от НЗОК?

 

Доц. Андреев: За съжаление, почти не. Здравната каса плаща една много малка част от процедурата, и то само консумативите. Една от нашите грешки според мен е, че ние не казахме на обществото колко струва лекарският труд. Никъде в алгоритъма на здравните пътеки не е отчетен лекарският труд, който за мен е най-ценният. Разбира се, нашият труд не би могъл да струва толкова, колкото трудът на лекарите в развитите държави. Но когато сме останали тук и сме се посветили на лечението на нашите сънародници, ние искаме да кажем, че по един почтен начин искаме да си изкарваме заплатите и да живеем от нашия труд. А ние казваме, че операцията е безплатна, но лещата струва еди-колко си. Това, което е ценно, е изкуството, знанието на лекаря. И най-добрата леща не би могла да работи без операцията на лекаря. Трябва полека лека да легализираме най-стойностното нещо в тази дейност – трудът на лекаря.

Цялото интервю с доц. Андреев може да чуете тук.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.